Billig make-over til hjemmet

 

Det er dyrt hele tiden at finde på nye ting til boligen – især hvis det hele skal være i bestemte mærker. Hvis du bare gerne ind i mellem vil pifte dit hjem op med noget nyt, så læs med her og få et par gode idéer til, hvordan du kan gøre:

Tegn en du holder af

De fleste har adgang til en overheadprojekter på deres arbejde, eller måske kender du en, der har. Hvis du kan narre din chef til eller en bekendt til, at du må låne projekteren med hjem en dag, så kan du relativt let selv male noget flot til din væg. Hvis du gerne vil have et smukt maleri af dit barn eller din kæreste, så er det bare at komme i gang med overheadprojekteren. Du finder et flot billede på din computer, får det op på et hvidt lærred, som man for eksempel kan købe i Søstrene Grene eller i en hobby-forretning, og derefter tegner du billedet op med en blyant på lærredet. Bagefter kan du forsigtig farvelægge det med akrylmaling indenfor dine tegnede felter. Det er let og sjovt, og det er kun fantasien, der sætter grænser.

Gyldne tips nips

Noget er så enkelt at lave, at man ikke engang selv kommer i tanker om det. Gå du en tur i skoven, så tag en hækkesaks med og klip nogle af de store flotte egegrene af og tag med dig hjem. Køb en dåse guld- eller sølvspray og spray grundigt på bladene, indtil du synes, det ser pænt ud. Derefter klipper du grenene lidt til forneden, så du kan sætte dem i en passende vase. Så har du naturen inden døre i flotte farver – til næsten ingen penge.

Gammel flaske som ny lampe

I stedet for bare at kassere dine gamle ting, så giv dem en ekstra chance og se, om du mon ikke kunne finde på at bruge dem i en anden sammenhæng. Har du en gammel flaske – helst en helt gennemsigtig – så tag en lyskæde (det er lige meget, om alle lysene virker), og put den ned i flasken med ledningen ud af flaskehalsen. Til at holde den, kan du bruge en gammel vinholder eller hanken fra et irish coffee-glas, så flasken har noget at sidde fast i. Du kan eventuelt pynte flasken med glasmaling eller sort isoleringstape som mønster.

Synes du bare slet heller ikke dit hjem ligner noget fra boligmagasinerne? Men du kan ikke rigtig sætte fingeren på, hvad det er, der er galt? Læs de 10 gode råd om boligindretning nedenfor – måske er det alligevel ikke så svært at få dit hjem til at ligne en million.

  1. Roden til alt dårligt i din bolig er – ja, rod. Det er måske lettere sagt end gjort at få styr på rodet – måske skal du faktisk tage fat om problemets ’rod’ og finde ud af, hvad der typisk er skyld i rodet. I hvert fald skal det væk, hvis din bolig skal se indbydende ud.
  2. Lav en udførlig plan over, hvad det er, der skal laves om. Og færdiggør ét rum ad gangen, inden du bevæger dig videre til det næste. Vær helt vildt selvkritisk, når du indretter – er du i tvivl, om hvad du laver, så drop det. Og skil dig af med det, du ikke bruger regelmæssigt!
  3. Selv om du gerne vil have, at dit hjem skal ’shine’, så skal de kedelige ting lige klares først, inden du går i gang med den store make-over. Det er måske nu, det er tid til at male og slibe gulve, hvis det trænger.
  4. Er din bolig relativt lille, så undgå at sætte for meget på gulvet. Smæk nogle hylder op i stedet for reoler, og brug opbevaringskasser, så hylderne ikke ser rodede ud. Har du masser af pyntegenstande, så saml dem for eksempel i små glasvaser eller akrylkasser, så det ikke virker rodet, men alligevel pynter.
  5. Hænger du på nogle arvestykker, du ikke kan nænne at skille dig af med? Arvestykker kan være fuldstændig smukke og fantastiske, men det er altså bare ikke alle hjem, der kan bære klunkemøbler og store håndskårne, tunge reoler fra det forrige århundrede. Et tip kan være at bevare minderne ved at fotografere de fine genstande og så hænge billederne i smukke rammer på væggen.
  6. Hold dig fra ikke-gennemtænkte impulskøb. Ja, måske kostede lysestagerne i Netto kun 20 kroner, men du har med stor sandsynlighed ikke overvejet, hvor i dit hjem de passer ind – og måske passer de slet ikke ind. Pak dem ind og brug dem til pakkeleg til jul – det er bedre for alle. I hvert fald for din indretning.
  7. Er du helt vildt med farver, så gå amok. Men ikke på de store ting. Måske virker det som en fremragende idé at købe den flotte, gule sofa i Ikea, men der er meget stor sandsynlighed for, at du er træt af at se på den inden året er omme. Rådet er, at farverne skal komme fra plaider, puder, vaser, malerier og så videre. Det kan du skifte ud oftere end en kæmpe sofa. Væggene og store møbler bor være neutrale nuancer som beige, sort, creme, grå, hvid, osv.
  8. Hold dig til en eller to forskellige træsorter i hvert rum. Det ser ikke pænt ud at blande for eksempel bøgeparket med egetræsspisebord og treaktræsreoler. Hvis træet gulner, så sørg for at få det slebet og behandlet, så det ser pænt ud igen.
  9. Det vigtigste råd må være: keep it simple! Overvej hvilket/ hvilke af dine møbler, du virkelig holder af og vil beholde, og tag så udgangspunkt i, hvad der passer til det, når du køber nyt. Bland ikke for mange stilarter, med mindre du har et sikkert øje for indretning.
  10. Lad være at købe dyre designermøbler, fordi du tror, at indretningen så ikke kan gå galt. Det kan den sagtens! Det er meget bedre at sætte sig ind i boligindretning eller spørge en professionel til råds, så du undgår dyre fejltagelser. Det er altid vigtigt at have for øje, at det er måden, det hele handler om, og ikke prisen på det, du har i din hjem, der gør forskellen. Mange af de smukke hjem, du måske har set i boligbladene, har ikke nødvendigvis været dyre at indrette.

Tips til godt lys i huset

Noget af det, der er vigtigt, at få til at spille i din bolig, er lyset. Ikke nok med at du kan spare 15-20 % på elforbruget ved at bruge den rigtige belysning, men samtidig kan du på den måde også få noget mere behageligt og effektivt lys i din bolig. Cirka 13 % af boligens elforbrug går til belysning. Det svarer til 20 elpærer for hver husstand. I gennemsnit er boligens lamper tændt 1.095 timer om året.

Indret med det bedste lys – dagslyset

Det bedste lys, du kan få, er dagslyset. Farverne i dit hjem bliver gengivet optimalt, og hvis du indretter rummene, så du bruger så meget lys som muligt – for eksempel ved at stille spisebordet ved havedøren eller læsestolen ved vinduet – så er der mange penge at spare. Sørg for at lade lyset komme ind i boligens mørke hjørner som i entreen, gangen og badeværelset.

Lyset i stuen

I stuen er det en rigtig god idé at investere i flere små lamper, som du kan tænde og slukke efter behov – eventuelt kan du købe en lysdæmper, så du kan skrue op og ned. Lamperne skal helst være forskellige typer og sidde i forskellige størrelser. Du kan for eksempel købe et ’generelt’ lys til at lyse hele stuen op, men også mindre lamper placeret rundt ved sofagruppen, ved lænestolen eller i børnenes legehjørne, hvis der er sådan et. Sørg for at undgå ’sorte huller’ i stuen og monter lys overalt. På den måde udfylder du rummet, og dit hjem virker større.

Lys i køkkenet

Det kan være en fordel med jævnt lys fra forskellige loftslamper, som du kan slukke separat. Loftlyset skal kunne nå ind i skabe og dække gulvet, så det er nemmere at se til at gøre rent. Hæng gerne to loftslamper på hver side af vasken. Lyset over dit spisebord skal gengive farverne på din mad og din vin naturligt – både om aftenen og om dagen.

Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *